Wprowadź dwie zmiany w ciągu dnia, żeby spalać więcej kalorii

Czasem wydaje nam się, że aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę, musimy zaczynać od wielkich rzeczy: restrykcyjna dieta, codzienny trening, drogi karnet na siłownię etc. Tymczasem wystarczą dwie małe zmiany, które przybliżą nas do upragnionego celu.

W erze bycia fit każdy szuka sposobów, aby spalać jak najwięcej kalorii, a tym samym cieszyć się szczupłą sylwetką. Jedni decydują się na magiczne koktajle, inni spędzają godziny na wykonywaniu intensywnych treningów cardio. Czy to źle? Oczywiście nie, ale jest na to prostszy sposób. Dwie proste zmiany pomogą nam szybciej spalać kalorie i zbliżać się do wymarzonej wagi.

Zamień samochód na spacer i komunikację miejską

Jeżeli chcesz spalać w ciągu dnia więcej kalorii, zrezygnuj z jazdy po mieście samochodem. Postaw na komunikację miejską i spacery. Jeśli do szkoły, czy pracy masz zbyt daleko, żeby iść na piechotę, wysiądź z autobusu lub tramwaju przystanek lub dwa wcześniej i pokonaj resztę trasy na nogach.

Fot.: Shutterstock


Miej zawsze przygotowane posiłki

Mówi się, że kluczem do sukcesu jest dobrze zbilansowana dieta. To prawda. Oczywiście nie możemy zapominać o treningu, który jest równie ważny, ale jednak to zdrowe odżywianie to duża część sukcesu. Warto pamiętać o regularnym jedzeniu w ciągu dnia. Możesz jeść często, ale mniej lub rzadziej, ale więcej, wybór należy do Ciebie. Pamiętaj jednak, by nie podjadać. To właśnie sięganie po przekąski między posiłkami może przyczynić się do spowolnienia metabolizmu, a przecież zależy nam na spalaniu jak największej liczby kalorii.

Regularne i pełnowartościowe posiłki przyspieszają metabolizm i pomagają zgubić zbędne, nadprogramowe kilogramy. Ważne jest, by w każdym z nich dostarczać białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów.

Fot.: Shutterstock

Jedzenie na mieście? To może okazać się złym pomysłem, chyba że jesz w sprawdzonych miejscach, gdzie dokładnie wiesz, co znajduje się w Twojej potrawie. Niestety nawet dobre restauracje dodają do swoich potraw wzmacniacze smaku, czy inne dodatki, które nie zawsze są zdrowe i również mogą spowalniać metabolizm. Tak więc lepiej poświęcić nieco czasu na przygotowanie zdrowych posiłków i przekąsek na cały dzień.

Warzywa, które sprawią że będziesz syty i pomogą Ci zachować odpowiednią dietę

Warzywa stanowią bardzo ważny składnik naszej diety, powinny gościć na naszych talerzach jak najczęściej, bo gwarantują zdrowie, doskonałe samopoczucie, dzięki nim łatwiej także kontrolować wagę i walczyć z nadprogramowymi kilogramami.

Warzywa zapewniają uczucie sytości, a to za sprawą zawartych w nich sporych ilości błonnika, którego obecność w naszym menu jest gwarantem właściwej pracy układu pokarmowego. Błonnik nie jest trawiony w naszym organizmie, ale jest dla niego niezbędny. W żołądku wchłania wodę, pęcznieje i sprawia, że czujemy się syci. Dlatego właśnie zawierające go warzywa są sprzymierzeńcem osób, które chcą schudnąć.

Brokuły

Są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Przede wszystkim brokuły to skarbnica witaminy C, która jest uważana za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Dostarczają także sporo witaminy K, która bierze udział w procesach krzepnięcia krwi. Warzywa te są także skarbnicą manganu, potasu i kwasu foliowego, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W 100 g brokułów znajduje się 2,5 grama błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i czuwa nad prawidłową pracą naszego układu pokarmowego.

Pomidory

Warzywa te (a właściwie: owoce) zawierają bardzo dużo cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Przede wszystkim są źródłem likopenu, czyli przeciwutleniacza, który chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pomidory zawierają także sporo potasu, który wspiera pracę układu nerwowego i mięśni, a także błonnika pokarmowego. Dostarczają nam także sporych ilości żelaza, magnezu i wapnia oraz witamin: E, K, C i PP. Przy tym wszystkim pomidory są niskokaloryczne: 100 g pomidorowego miąższu to mniej niż 20 kcal.

fot. Shutterstock

Jarmuż

Jarmuż wciąż zachowuje status najmodniejszego warzywa. I bardzo dobrze, że tak jest, bo jest bardzo zdrowy, sycący i można go jeść na wiele sposobów. Ponieważ doskonale smakuje na surowo, może być składnikiem rozmaitych koktajli i smoothies, świetnie sprawdza się jako składnik zup, dodatek do past i zapiekanek. Z jarmużu można także łatwo przygotować chipsy. Warzywo to jest jednocześnie bogatym źródłem białka, więc zapewnia uczucie sytości, żelaza i potasu. Nie brakuje w nim witamin, szczególnie K i C. Dzięki zawartości przeciwutleniacza sulforafanu, jego obecność w naszym menu chroni przed chorobami nowotworowymi.


Brukselka

Chociaż brukselka nie bije rekordów w rankingu popularności warzyw, należy do tych, których pod żadnym pozorem nie powinno zabraknąć w menu osoby, która chce się zdrowo odżywiać i cieszyć szczupłą sylwetką. Przede wszystkim jest skarbnicą witamin: A, C, E i tych z grupy B. Zawiera dużo magnezu, żelaza i cynku oraz przeciwutleniaczy. Na korzyść brukselki działają także liczby: 100 g tego warzywa to jedynie 37 kcal. Jednocześnie taka ilość dostarcza nam ok. 4 g błonnika, co odpowiada mniej więcej 1/5 naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy.

fot. Shutterstock

Kalafior

100 g kalafiora dostarcza 23 kcal, ponad 2 gramy błonnika i 1,8 grama białka. To warzywo, które regularnie powinno pojawiać się w menu osób, które dbają o to, aby ich dieta była dobrze zbilansowana. Warzywo to jest ponadto skarbnicą magnezu, potasu, wapnia, sodu i manganu, a także witamin: K i tych z grupy B. Jest sycący, nie powoduje alergii, wspiera pracę układu krążenia i – to dobra wiadomość dla osób aktywnych fizycznie – pomaga wyrównywać poziom elektrolitów w organizmie.